01-01-2010

Seitan koken

Koken zonder eerst te kruiden

 

Recept voor seitan, een vegetarische vleesvervanger. Seitan kun je gemakkelijk zelf maken. Hier vind je vele recepten, voor seitanburgers, vegetarische gehaktballen, kroketten, bitterballen, schnitzels en nog veeeeeeeel meer.

Dit recept is beschermd met auteursrechten. Het is niet toegestaan dit recept over te nemen op een website of te publiceren in een boek of anderszins te verspreiden. Als je dit recept wilt doorgeven, geef dan de link naar deze pagina door. Dit recept wordt voortdurend verbeterd, gebruikers geven tips door. Deze tips komen ook op deze pagina.

 

Je kunt seitan eerst kruiden voordat je het kookt. Zie: Rauwe seitan kruiden. Je kunt ook ongekruid koken. Deze pagina gaat over het ongekruid koken.

Benodigdheden:

Bewerking

seitan/koken.jpg
  • Breng het water met het zout aan de kook.
  • Doe de seitan in het kokende water en breng het zo snel mogelijk opnieuw aan de kook. Je kunt met een lepel de homp seitan even heen en weer bewegen, zodat deze niet aan de bodem van de pan gaat kleven.
  • Laat de seitan 6 a 7 minuten koken, haal dan de pan van de warmtebron en laat afkoelen.
  • Laat de seitan enige tijd staan in het zoute water. Hoe langer je de seitan laat staan, hoe compacter deze wordt. Als je wilt, kun je het dezelfde dag verwerken. Zelf laat ik het meestal een etmaal in het zoute water staan. Meerdere dagen kan ook. Laat dan wel de deksel op de pan, zodat er zo min mogelijk bacterien bijkomen.
seitan/gekookt.jpg
seitan/gekookt_gehaktmolen.jpg

Je krijgt een stevige homp seitan, als je het goed gedaan hebt. Als je te lang kookt, kan de seitan sponsachtig worden. Als dat gebeurt, kun je de seitan het best in de gehaktmolen fijnmalen en er burgers of gehaktballen van maken.

 

Bewerking

seitan/gekookt_dikkeplakken.jpg

De gekookte seitan kun je in dikke plakken snijden, kruiden, paneren en bakken. Direct bakken in de koekenpan is lastig, meestal bakt de seitan dan teveel aan. Inplaats daarvan kun je de plakken inwrijven met olie, en dan een beetje drogen in de oven bij 50 graden. Als de seitanplakken droog genoeg zijn, kun je ze wel bakken. Het vergt wat oefening voor je weet hoe droog de seitan moet zijn.

seitan/gekookt_plakjes.jpg
seitan/gekookt_reepjes.jpg

Je kunt de seitan ook in dunne plakjes of reepjes snijden. Vervolgens kun je de seitan marineren en een halve dag of een dag laten staan. De gemarineerde seitan kun je drogen in de oven of roken.

ik heb vandaag weer een poging seitan maken achter de rug, jammer genoeg werd het een dikke spons, maar ik was al blij dat al mijn bloem niet met het water wegvoerde: ik ben nu van plan iedere week één maal seitan te maken, zo zal ik mijn techniek zeker perfectioneren.. dank je wel voor al de recepten.. jammer dat ik ze gisteren niet vond, dan had ik de seitan niet een hele nacht laten weken zoals de meeste recepten wel aangeven...

Verena

Hallo Verena, dank voor je reactie.

Zelf maak ik ook wekelijks seitan van twee kilo bloem. Dat levert ca. 450 gram seitan op. Genoeg voor twee personen voor een week.

Ik laat de seitan ca. 15 minuten onder water staan en begin dan met uitspoelen. Daarna gooi ik het meestal in een pan met zout kokend water. Ik gebruik 50 gram zout op twee liter. KORT koken: 6,5 tot 7 minuten houd ik aan. Vaak laat ik het dan een week in de koelkast staan, zodat de seitan van binnen ook een beetje zout wordt. De seitan wordt dan ook steviger.

Wat vermoedelijk ook belangrijk is: Na het uitspoelen, voor het koken, duw ik een tijd lang zo hard mogelijk op de seitan om zoveel mogelijk lucht uit de seitan te werken. Deze kunnen tijdens het koken opzwellen en de seitan sponziger maken.

Er blijven van week tot week verschillen in stevigheid, maar we krijgen altijd een vrij stevige tot zeer stevige homp.

Heb je een goede kneedmachine?

Groetjes, Andreas

Andreas Firewolf

 

reclame/groenepolitiek_co2.gif

 

Ik doe niet mee met anti-sociale media

 

Ik doe niet mee met facebook, twitter en dergelijke vanwege de voortdurende privacy-schendingen en het anti-sociale gedrag van dit soort anti-sociale media. Anti-sociale media bevorderen autistisch en narcistisch gedrag.

 

 

 

Commentaar formulier

Dit formulier is UITSLUITEND om commentaar te geven op deze pagina. Wat u schrijft kan gepubliceerd worden.

Om een bericht te sturen naar Andreas Firewolf klikt u op Contact formulier

Om feedback te geven op deze pagina klikt u op:

 

Uw ip-nummer is geblokkeerd voor inloggen en reageren.

Indien u zich misdraagt op deze site, kunnen we uw ip-nummer blokkeren. Dit kan ook voorkomen, als uw computer door criminelen is overgenomen.

Wilt u de blokkade opheffen, doe dan het volgende:

  • Schaf een virusscanner en firewall aan
  • Maak uw computer schoon
  • Stuur ons een email om de blokkade op te heffen, met uw ip-nummer.

Het kan ook zijn, dat uw ip-nummer wijzigt tijdens het surfen. Dit kan gebeuren indien u uw echte ip-nummer geheim houdt. Deze site is beschermd tegen dat soort technieken.

Lettergrootte
1   2   3   4   5  
Contrast
normaal

 

reclame/nula_200.gif

 

reclame/SpiritueleGids.gif
Ontwikkeld door Nul-A Computers