01-01-2010

Seitan burgers en ballen

Vegetarische hamburgers en gehaktballen van seitan

 

Recept voor seitan, een vegetarische vleesvervanger. Seitan kun je gemakkelijk zelf maken. Hier vind je vele recepten, voor seitanburgers, vegetarische gehaktballen, kroketten, bitterballen, schnitzels en nog veeeeeeeel meer.

Dit recept is beschermd met auteursrechten. Het is niet toegestaan dit recept over te nemen op een website of te publiceren in een boek of anderszins te verspreiden. Als je dit recept wilt doorgeven, geef dan de link naar deze pagina door. Dit recept wordt voortdurend verbeterd, gebruikers geven tips door. Deze tips komen ook op deze pagina.

 

Seitangehakt is zeer geschikt om burgers of ballen van te maken. Een echte stevige bal is moeilijker dan een platte burger. Tenzij je er veel bloem en/of paneermeel bijdoet, heeft het gehaktmengsel de neiging om in de pan ineen te zakken.

Benodigdheden:

  • Seitangehakt van 1 kg bloem
  • 150 gram erwten
  • 100-150 gr. paneermeel of 10-15 fijngewreven beschuiten
  • 125 gram boter of kokosolie. Je kunt hiervoor beter geen vloeibaar vet gebruiken. Kokosolie heeft een vrij hoog smeltpunt en is bij kamertemperatuur een vast vet.
  • 4 eieren
  • 2 theelepels zout
  • kruidenmengsel naar smaak|gehaktkruiden|n1=s1_veg_kruiden

Bewerking

seitan/keukenmachine1.jpg
seitan/keukenmachine2.jpg
seitan/keukenmachine3.jpg

Groene erwten bevatten een uitstekend eiwit. Inplaats van groene erwten kun je ook kikkererwten gebruiken. Je kunt hele groene erwten gebruiken of spliterwten. Als je hele erwten gebruikt, laat ze dan een nacht wellen in water. Kook de erwten gaar. Gebruik niet teveel water, ze moeten droogkoken.

Pureer de erwten.

Doe het seitangehakt , de erwten, de boter of kokosolie en de eieren in de mengkom van je keukenmachine en maak hiervan een glad mengsel. Voeg paneermeel of fijngewreven beschuit toe, totdat een stevig deeg ontstaat. Voeg de kruiden en het zout naar smaak toe en meng dit door het deeg.

Koel het deeg in de koelkast. Hierdoor stolt de boter of kokosolie en wordt het deeg stijver.

 

Burgers of ballen:

seitan/seitanburgers.jpg
seitan/seitanballen.jpg

Van het mengsel van de vorige pagina kun je burgers of ballen maken. Burgers zijn plat en ballen zijn rond, dat is het verschil. Ballen zijn moeilijker: Als het deeg niet stevig genoeg is, zakken ze uit. Dan eindig je alsnog met burgers.

seitan/firewolfburgers_200.jpg

Als je de burgers bakt, kunnen ze in de eerste minuten uitzakken. Om dat te voorkomen kun je metalen vormen gebruiken. Bij de Makro kochten we een set metalen ringen, om gebak mee uit te steken. Er kunnen vier vrij grote ringen in de koekenpan. Dan krijg je mooie ronde burgers.

Als alternatief kun je meer paneermeel toevoegen. 25 gram extra paneermeel zorgt al voor meer stevigheid.

seitan/burgers_in_pan.jpg

Neem een handvol deeg uit de kom en maak een bal of een burger. Herhaal dit tot het deeg op is.

Verhit een koekenpan en smelt daarin wat boter of kokosolie. Leg voorzichtig wat burgers of ballen in de pan en bak ze goudbruin. Meestal zijn ze in 5-10 minuten goed.

Ook lekker i.p.v. paneermeel of beschuiten zijn gemalen walnoten!

Manon

Andreas Firewolf

 

reclame/groenepolitiek_co2.gif

 

Ik doe niet mee met anti-sociale media

 

Ik doe niet mee met facebook, twitter en dergelijke vanwege de voortdurende privacy-schendingen en het anti-sociale gedrag van dit soort anti-sociale media. Anti-sociale media bevorderen autistisch en narcistisch gedrag.

 

 

 

Commentaar formulier

Dit formulier is UITSLUITEND om commentaar te geven op deze pagina. Wat u schrijft kan gepubliceerd worden.

Om een bericht te sturen naar Andreas Firewolf klikt u op Contact formulier

Om feedback te geven op deze pagina klikt u op:

 

Uw ip-nummer is geblokkeerd voor inloggen en reageren.

Indien u zich misdraagt op deze site, kunnen we uw ip-nummer blokkeren. Dit kan ook voorkomen, als uw computer door criminelen is overgenomen.

Wilt u de blokkade opheffen, doe dan het volgende:

  • Schaf een virusscanner en firewall aan
  • Maak uw computer schoon
  • Stuur ons een email om de blokkade op te heffen, met uw ip-nummer.

Het kan ook zijn, dat uw ip-nummer wijzigt tijdens het surfen. Dit kan gebeuren indien u uw echte ip-nummer geheim houdt. Deze site is beschermd tegen dat soort technieken.

Lettergrootte
1   2   3   4   5  
Contrast
normaal

 

reclame/nula_200.gif

 

reclame/superleren.gif
Ontwikkeld door Nul-A Computers