12-02-2010

Seitan zout koken

Zoute seitan

 

Recept voor seitan, een vegetarische vleesvervanger. Seitan kun je gemakkelijk zelf maken. Hier vind je vele recepten, voor seitanburgers, vegetarische gehaktballen, kroketten, bitterballen, schnitzels en nog veeeeeeeel meer.

Dit recept is beschermd met auteursrechten. Het is niet toegestaan dit recept over te nemen op een website of te publiceren in een boek of anderszins te verspreiden. Als je dit recept wilt doorgeven, geef dan de link naar deze pagina door. Dit recept wordt voortdurend verbeterd, gebruikers geven tips door. Deze tips komen ook op deze pagina.

 

Je kunt seitan eerst kruiden voordat je het kookt. Zie: Rauwe seitan kruiden. Je kunt ook ongekruid koken. Deze pagina gaat over het ongekruid koken.

Dit recept voor ZOUTE seitan is bijna gelijk aan Ongekruid koken van seitan. Het grote verschil: Dit recept levert een seitan op die redelijk zout is. Het andere recept levert een vrij flauw smakende seitan op.

Een ander voordeel van het gebruik van extra zout is dat het zout de seitan compacter maakt. Als je de zoute seitan rookt, krijg je heerlijke vegetarische "vleeslapjes". Mocht iemand je vragen welk vlees het is, zeg je gewoon "mensenvlees" (vlees dat geschikt is voor mensen). Maar wellicht houden ze je voor Hannibal the Canibal. :-)

Hoeveel zout je gebruikt is afhankelijk van smaak en doel. Ik heb 40 gram zout per liter water geprobeerd. Dat maakt de seitan voor mijn smaak veel te zout. 25 Gram zout per liter levert een goed gezouten seitan op, indien je de seitan hierin ca. drie etmalen laat staan.

Benodigdheden:

Bewerking

seitan/koken.jpg
  • Breng het water met het zout aan de kook.
  • Doe de seitan in het kokende water en breng het zo snel mogelijk opnieuw aan de kook. Je kunt met een lepel de homp seitan even heen en weer bewegen, zodat deze niet aan de bodem van de pan gaat kleven.
  • Laat de seitan 6 a 7 minuten koken, haal dan de pan van de warmtebron en laat afkoelen.
  • Laat de seitan enige dagen staan in het zoute water. Hoe langer je de seitan laat staan, hoe compacter deze wordt. Laat wel de deksel op de pan, zodat er zo min mogelijk bacterien bijkomen. En houdt de seitan liefst beneden de 7 graden Celsius. (Koelkasttemperatuur.)
seitan/gekookt.jpg
seitan/gekookt_gehaktmolen.jpg

Je krijgt een stevige homp seitan, als je het goed gedaan hebt. Als je te lang kookt, kan de seitan sponsachtig worden. Als dat gebeurt, kun je de seitan het best in de gehaktmolen fijnmalen en er burgers of gehaktballen van maken.

Andreas Firewolf

 

reclame/groenepolitiek_kwartje.gif

 

Ik doe niet mee met anti-sociale media

 

Ik doe niet mee met facebook, twitter en dergelijke vanwege de voortdurende privacy-schendingen en het anti-sociale gedrag van dit soort anti-sociale media. Anti-sociale media bevorderen autistisch en narcistisch gedrag.

 

 

 

Commentaar formulier

Dit formulier is UITSLUITEND om commentaar te geven op deze pagina. Wat u schrijft kan gepubliceerd worden.

Om een bericht te sturen naar Andreas Firewolf klikt u op Contact formulier

Om feedback te geven op deze pagina klikt u op:

 

Uw ip-nummer is geblokkeerd voor inloggen en reageren.

Indien u zich misdraagt op deze site, kunnen we uw ip-nummer blokkeren. Dit kan ook voorkomen, als uw computer door criminelen is overgenomen.

Wilt u de blokkade opheffen, doe dan het volgende:

  • Schaf een virusscanner en firewall aan
  • Maak uw computer schoon
  • Stuur ons een email om de blokkade op te heffen, met uw ip-nummer.

Het kan ook zijn, dat uw ip-nummer wijzigt tijdens het surfen. Dit kan gebeuren indien u uw echte ip-nummer geheim houdt. Deze site is beschermd tegen dat soort technieken.

Lettergrootte
1   2   3   4   5  
Contrast
normaal

 

reclame/nula_200.gif

 

reclame/superleren.gif
Ontwikkeld door Nul-A Computers