01-01-2010

Zelf je meel malen met een graanmolen

De lekkerste seitan en het lekkerste brood krijg je van vers gemalen meel. Meel verliest na het malen vrij snel voedingswaarde. Meel is wel een paar maanden te bewaren, maar de kwaliteit wordt niet beter. Er is een groot verschil tussen meel dat net gemalen is en meel dat al twee weken oud is.

Een goede elektrische graanmolen heb je al voor ca. 300 euro. In twee jaar verdien je de aanschaf gemakkelijk terug. Daarnaast krijg je beter brood en betere seitan.

Tarwe:

Tarwe is gemakkelijk te malen, maar het moet wel meerdere keren door de molen. De eerste keer om het graan te breken, de tweede keer om het grof te malen, de derde en eventueel vierde keer om het heel fijn te malen. Tussen de tweede en derde keer (of tussen de derde en vierde keer) kun je het meel zeven. Dan krijg je bloem of gebuild tarwemeel. De zemelen kun je in de winter aan de vogels geven.

Een kilo zeer fijn tarwemeel binnen 10 minuten is geen enkel probleem met de fidibus 21. En dat is één van de kleinste graanmolens.

Boekweit:

Boekweit is vrij zacht. In twee maalgangen krijg je een zeer fijn meel, dat heel geschikt is voor bijvoorbeeld pannenkoeken.

Rijst:

Rijst is een keihard graan en moet meerdere keren door de molen. Als je een sterkere molen neemt dan de fidibus 21 gaat het misschien wat sneller.

Ook met rijst maalt de fidibus 21 gemakkelijk een kilo binnen 10 minuten.

Welke molen?

Op websites in Duitsland worden zeer veel verschillende graanmolens aangeboden. Ik weet echt niet welke het beste is. Ik ben zeer tevreden met onze molen, maar het is de enige die ik geprobeerd heb.

Voor een goed advies welke molen voor jou het beste is, kun je beter terecht bij de gespecialiseerde leveranciers. Surf eens naar www.google.de en type "Getreidemühle" in als zoekargument. Of surf naar:

 

Reacties:

 

Het verbaasd mij dat je meel meerdere keren maalt. Op de gebruiksaanwijzing van mijn graanmolen staat dat je geen meel voor de tweede maal mag malen. (hawo's easy) En boekweit is eigenlijk een zaad. Mag dat wel in een graanmolen met een steen ivm hoog vetgehalte. Ik heb met mijn nieuwe molensteen meteen problemen bij het malen van gierst en boekweit. Meel plakt vast en motor slaat daardoor vanzelf af door oververhitting. Ellie.

Bedankt voor je reactie, Ellie.

Hoe vaak je moet/kunt malen hangt af van de molen en het graan. In onze molen wordt tarwe eerst grof gemalen, daarna fijn. Soms daarna nog eens heel fijn. Mais geeft problemen als we het heel fijn proberen te malen. Dan kan het kleverig worden. Mais met tarwe kan wel heel fijn gemaald worden. Met boekweit hebben we nog nooit problemen gehad.

Andreas.

Dag dag, ik heb even gekeken op jouw link naar de fidibus (lijkt wel een Harry Potter item ha ha), welke jij voor een lage prijs hebt gekocht. Ze zijn nu wel wat duurder, zeg! Of ken jij nog een adres waar ze goedkoop zijn?

Aimee

Hoi Aimee. Ik heb die molen gekocht rond 2001. Zeker 12 jaar geleden. En hij doet het nog steeds. Zo langzamerhand wordt het wel tijd om de maalsteen te vervangen. De prijsstijging in 12 jaar valt dus wel mee.

Kennen we elkaar? Ik heb ooit een Aimee gekend.

Groetjes, Andreas.

Smakelijk eten, eet varietarisch! Andreas Firewolf en Eva Silesia.

 

Promoot ons !!!

We doen ons best om heel goede, duidelijke en gezonde recepten te publiceren. We willen graag, dat deze recepten gebruikt worden. Daarom willen we aandacht voor onze site.

Vind je deze site goed? Promoot ons !!!

Zelf doen we niet mee aan twitter of facebook. Maar als je zelf twittert, twitter dan deze pagina. Of plaats een link naar deze pagina op je website of facebook-pagina.

 

Geen like-knop of twitter-knop

Wanneer er op een webpagina een facebook like knop of een twitter knop staat, krijgen facebook en twitter bericht, dat via jouw ip-nummer die pagina is bezocht. Facebook en twitter hebben omvangrijke databestanden gekoppeld aan jouw ip-nummer. Facebook weet meer van jou dan de NSA van de meest gezochte terrorist.

En Google? Bijna iedere website heeft google-analytics. (Deze site niet.) Via google analytics krijgt google informatie over pagina-bezoeken via jouw ip-nummer. Google is net zo erg als facebook.

 

 

We doen niet mee met anti-sociale media

 

We doen niet mee met facebook, twitter en dergelijke vanwege de voortdurende privacy-schendingen en het anti-sociale gedrag van dit soort anti-sociale media. Anti-sociale media bevorderen autistisch en narcistisch gedrag.

 

 

reclame/groenepolitiek_rabo5.gif

 

 

Commentaar formulier

Dit formulier is UITSLUITEND om commentaar te geven op deze pagina. Wat u schrijft kan gepubliceerd worden.

Om een bericht te sturen naar Andreas Firewolf klikt u op Contact formulier

Om feedback te geven op deze pagina klikt u op:

 

 

Gebruik dit formulier UITSLUITEND om commentaar te geven op de inhoud van deze pagina of op de commentaren van anderen.

Voor het doorgeven van taalfouten of fouten in feiten: Klik op "Feedback geven".

Als u wilt reageren op deze pagina, vul dan de volgende velden in.

Schermnaam:

Schermnaam is de naam die anderen zien. Mag gelijk zijn aan gebruikersnaam. Toegestane tekens: hoofdletters, kleine letters, cijfers, spatie, - en _

Email:

Indien u persoonlijk antwoord wilt, vul dan uw email-adres in. Dit adres wordt niet gepubliceerd of verkocht aan databases.

Commentaar of vraag:

Resterend aantal tekens: 5000

Antispam:

Indien u een mens bent, vul dan deze vraag correct in.

Wat is 80 min drie ?

Lettergrootte
1   2   3   4   5  
Contrast
normaal

 

reclame/nula__200_125euro.gif

 

reclame/CirkelHoog.gif

 

 

Verzend
Contact
Seitan, Tofu, et cetera
Recepten voor brood en broodjes
Complete maaltijden
en voorgerechten en patas
Soepen
Sauzen
Recepten voor chutney, relish, inmaken
Koek, gebak en ijs recepten
Recepten voor sambals en kruidenpastas
Contact
Basisrecept voor brood
Kaas-uien brood
Maisbroodjes met zonnebloempitten
Gestoomd roggebrood
Dadel roggebrood
Hartige broodjes met olijven, walnoten en gedroogde tomaat.
Naan broodjes met okara en lupinemeel
Gekruid kerstbrood van rogge en tarwe, met amandelspijs, rozijnen en hazelnoten.

Hartig roggebrood

 

van roggemeel, gember, tomaat, knolselderij en walnoten.

Volkoren burger broodjes

Broodjes van roggemeel, roggeschroot, tarwemeel en tarweschroot.

Ontwikkeld door Nul-A Computers