01-01-2010

 

Seitan koken

Koken zonder eerst te kruiden

 

Recept voor seitan, een vegetarische vleesvervanger. Seitan kun je gemakkelijk zelf maken. Hier vind je vele recepten, voor seitanburgers, vegetarische gehaktballen, kroketten, bitterballen, schnitzels en nog veeeeeeeel meer.

 

Je kunt seitan eerst kruiden voordat je het kookt. Zie: Rauwe seitan kruiden. Je kunt ook ongekruid koken. Deze pagina gaat over het ongekruid koken.

Benodigdheden:

Bewerking

seitan/koken.jpg
  • Breng het water met het zout aan de kook.
  • Doe de seitan in het kokende water en breng het zo snel mogelijk opnieuw aan de kook. Je kunt met een lepel de homp seitan even heen en weer bewegen, zodat deze niet aan de bodem van de pan gaat kleven.
  • Laat de seitan 6 a 7 minuten koken, haal dan de pan van de warmtebron en laat afkoelen.
  • Laat de seitan enige tijd staan in het zoute water. Hoe langer je de seitan laat staan, hoe compacter deze wordt. Als je wilt, kun je het dezelfde dag verwerken. Zelf laat ik het meestal een etmaal in het zoute water staan. Meerdere dagen kan ook. Laat dan wel de deksel op de pan, zodat er zo min mogelijk bacterien bijkomen.
seitan/gekookt.jpg
seitan/gekookt_gehaktmolen.jpg

Je krijgt een stevige homp seitan, als je het goed gedaan hebt. Als je te lang kookt, kan de seitan sponsachtig worden. Als dat gebeurt, kun je de seitan het best in de gehaktmolen fijnmalen en er burgers of gehaktballen van maken.

 

Bewerking

seitan/gekookt_dikkeplakken.jpg

De gekookte seitan kun je in dikke plakken snijden, kruiden, paneren en bakken. Direct bakken in de koekenpan is lastig, meestal bakt de seitan dan teveel aan. Inplaats daarvan kun je de plakken inwrijven met olie, en dan een beetje drogen in de oven bij 50 graden. Als de seitanplakken droog genoeg zijn, kun je ze wel bakken. Het vergt wat oefening voor je weet hoe droog de seitan moet zijn.

seitan/gekookt_plakjes.jpg
seitan/gekookt_reepjes.jpg

Je kunt de seitan ook in dunne plakjes of reepjes snijden. Vervolgens kun je de seitan marineren en een halve dag of een dag laten staan. De gemarineerde seitan kun je drogen in de oven of roken.

ik heb vandaag weer een poging seitan maken achter de rug, jammer genoeg werd het een dikke spons, maar ik was al blij dat al mijn bloem niet met het water wegvoerde: ik ben nu van plan iedere week één maal seitan te maken, zo zal ik mijn techniek zeker perfectioneren.. dank je wel voor al de recepten.. jammer dat ik ze gisteren niet vond, dan had ik de seitan niet een hele nacht laten weken zoals de meeste recepten wel aangeven...

Verena

Hallo Verena, dank voor je reactie.

Zelf maak ik ook wekelijks seitan van twee kilo bloem. Dat levert ca. 450 gram seitan op. Genoeg voor twee personen voor een week.

Ik laat de seitan ca. 15 minuten onder water staan en begin dan met uitspoelen. Daarna gooi ik het meestal in een pan met zout kokend water. Ik gebruik 50 gram zout op twee liter. KORT koken: 6,5 tot 7 minuten houd ik aan. Vaak laat ik het dan een week in de koelkast staan, zodat de seitan van binnen ook een beetje zout wordt. De seitan wordt dan ook steviger.

Wat vermoedelijk ook belangrijk is: Na het uitspoelen, voor het koken, duw ik een tijd lang zo hard mogelijk op de seitan om zoveel mogelijk lucht uit de seitan te werken. Deze kunnen tijdens het koken opzwellen en de seitan sponziger maken.

Er blijven van week tot week verschillen in stevigheid, maar we krijgen altijd een vrij stevige tot zeer stevige homp.

Heb je een goede kneedmachine?

Groetjes, Andreas

Smakelijk eten, eet varietarisch! Andreas Firewolf en Eva Silesia.

 

reclame/groenepolitiek_rabo.gif

 

We doen niet mee met anti-sociale media

 

We doen niet mee met facebook, twitter en dergelijke vanwege de voortdurende privacy-schendingen en het anti-sociale gedrag van dit soort anti-sociale media. Anti-sociale media bevorderen autistisch en narcistisch gedrag.

 

 

 

Commentaar formulier

Dit formulier is UITSLUITEND om commentaar te geven op deze pagina. Wat u schrijft kan gepubliceerd worden.

Om een bericht te sturen naar Andreas Firewolf klikt u op Contact formulier

Om feedback te geven op deze pagina klikt u op:

 

 

Gebruik dit formulier UITSLUITEND om commentaar te geven op de inhoud van deze pagina of op de commentaren van anderen.

Voor het doorgeven van taalfouten of fouten in feiten: Klik op "Feedback geven".

Als u wilt reageren op deze pagina, vul dan de volgende velden in.

Schermnaam:

Schermnaam is de naam die anderen zien. Mag gelijk zijn aan gebruikersnaam. Toegestane tekens: hoofdletters, kleine letters, cijfers, spatie, - en _

Email:

Indien u persoonlijk antwoord wilt, vul dan uw email-adres in. Dit adres wordt niet gepubliceerd of verkocht aan databases.

Commentaar of vraag:

T

Resterend aantal tekens: 5000

Antispam:

Indien u een mens bent, vul dan deze vraag correct in.

Wat is 15 plus zevenentwintig ?

 

 

Lettergrootte
1   2   3   4   5  
Contrast
normaal

 

reclame/nula_200.gif

 

Afwezig

Telefonisch ben ik nu niet bereikbaar.

Vaak ben ik bereikbaar via Helderinzicht.

NL 0909-8077 Box 33 90 cpm

B 0903-39968 Box 33 150 cpm

reclame/superleren.gif

 

Ontwikkeld door Nul-A Computers